Gallafest 2018

DJ Kreds 5 13 mar , 2018

Billeder af fotograf Ole Mortensen

Fem glade vindere til fire priser

Gallafesten fredag den 9. marts med knap 80 deltagere blev en vellykket festaften med fantastisk underholdning af The Grandfætters og en veloplagt konferencier Trine Jepsen fra Nørre Vosborg.

Lars Kryger, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, vandt den store pris, Den Gyldne Blok, for flere artikler om sociale sager.

– Lars Kryger leverer med sine artikler et entydigt klart svar på, hvorfor det er så vigtigt, at der stadig findes lokale medier med kritiske, vedholdende og udfordrende journalister. Det er god, klassisk graverjournalistik, han har lavet, lød en del af begrundelsen fra dommerkomiteen.

Fotograf Jørgen Kirk også fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern fik Den Visuelle Pris for biledserien “På vej”.

Prisen Årets overraskelse gik til journalist Katrine Fuglsang og digital chef Nadia Nikolajeva fra TV MIDTVEST for et webtema om ordblinde. For at vække opsigt og give debat.

Og endelig gik prisen som Årets talent til Maiken Friis Lange fra DR P4 Midt & Vest for sin originalitet og variation.

For første gang i år havde fire bedømmelsesgrupper både nomineret og efterfølgende udvalgt vinderen i hver kategori. Helt selvstændigt og uden bestyrelsens indblanding.

VINDERTEKSTER

ÅRETS OVERRASKELSE
At vælge Årets Overraskelse denne gang var meget vanskeligt. Der var rigtig mange gode bud – også flere end de tre, der blev nomineret.

Når valget faldt på Katrine Fuglsang og Nadia Nikolajeva (TV MIDTVEST) for ordblinde-oplevelsen, skal der lægges vægt på netop ordet overraskelse. En ting er at give seere og læsere et indblik i de udfordringer, man som ordblind dagligt må kæmpe med. Men det er ikke nok til at vinde denne pris.

Et traditionelt indslag, hvor den ordblinde selv fortæller om sine udfordringer, havde i sig selv ikke givet nogen pris. At makkerparret – Katrine Fuglsang i samarbejde med sin tekniske chef, Nadia Nikolajeva – vælger at gå skridtet videre ved at vise, hvordan det er at være ordblind, ændrer billedet. Som supplement til et tv-indslag om at være ordblind valgte Katrine Fuglsang nemlig at programmere en artikel på TV MIDTVESTS hjemmeside, så den ter sig omtrent på samme måde som ordene i en bog set gennem en ordblinds øjne. På hjemmesiden er teksten programmeret, så alle ord over tre-fire bogstaver konstant ændrer sig og gør det vanskeligt at læse teksten.

Det har vakt opsigt og givet debat. Og det er en overraskende måde at belyse emnet på. Derfor en værdig modtager af Årets overraskelse.

ÅRETS TALENT
Maiken Friis Lange (DR P4 Midt & Vest) viser både originalitet og variation, når hun fortæller historier i radioen og på nettet eller på linje med uddannede kolleger påtager sit ansvaret for sin egen kommune ved et kommunalvalg.

Opfindsomhed og kreativitet, journalistisk præcision og sprogligt overskud er nogen af de kvaliteter, man finder i Maikens arbejde. Hun leverer fængslende fortællinger og levende “lives” med klar fornemmelse for de forskellige platformes krav, menneskehistorierne er tæt på og meget overbevisende, og selv en kommunepræsentation i en valgkamp bliver læseværdig journalistik.

Maiken er en overbevisende vinder af Kreds 5s Talentpris 2017.

DEN GYLDNE BLOK
Lars Kryger leverer med sine artikler et entydigt klart svar på, hvorfor det er så vigtigt, at der stadig findes lokale medier med kritiske, vedholdende og udfordrende journalister. Det er god, klassisk graverjournalistik, han har lavet.

Historierne er væsentlige, velskrevne og grundigt gennemarbejdede. Han underbygger sine artikler med fakta. Han er nøgtern og neutral. Og han stiller mange gode spørgsmål, som vi får svar på i artiklerne.

Politikerne bliver hele tiden bliver holdt op på deres svar – og på lovgivningen. Det er kendetegnende for de emner, Lars Kryger har skrevet om, at han via nøgterne beskrivelser af sine cases stiller spørgsmålstegn ved, om de kommunalt ansatte arbejder for systemet eller mennesket.

Lars Kryger giver en vigtig stemme til nogle af de mennesker, der står svagt i mødet med det offentliges til tider rigide paragrafrytteri og mangel på forståelse for det enkelte menneske.

Lars Krygers journalistik har givet genlyd langt ud over kredsens område – og – ikke uvæsentligt – så har det ført til konkrete ændringer og dermed gjort en forskel for en masse mennesker. Samtidig har Lars Kryger markeret sig ved at levere – ikke bare én – men tre gode graverserier på et år.

Vi journalister har en meget vigtig rolle i at se systemet kritisk over skulderen, og – meget afgørende – gøre det på en saglig, nøgtern måde, uden at tage parti. Det formår Lars Kryger. Og det har været udslagsgivende for vores vurdering af, at Lars Kryger fortjener “Den Gyldne Blok”.

DEN VISUELLE PRIS
Når man forener sin arbejdsdag som pressefotograf med en veludviklet sans for også at se det, der ikke står på joblisten, kommer der ofte pudsige, uventede og livsglade billeder på linsen. Med udgangspunkt i en jægerpassion og dermed en sand kærlighed til natur og dyr og livet i det hele taget, formår Jørgen Kirk at skildre livet i det vestjyske i en gennemgående billedserie ”På vej”, der fascinerer læseren i en sådan grad, at man som læser af Dagbladet Ringkøbing-Skjern fristes til hver lørdag at slå op på dette som det første.

Se alle de nominerede til de fire priser her.