2010

DJ Kreds 5 02 dec , 2015

Dansk Journalistforbunds Kreds 5 har under stor gallafest delt priser ud til en række markante medieproduktioner fra landsdelen i 2010.

Traditionen tro har Dansk Journalistforbunds Kreds 5 delt en række priser ud for medieproduktioner, der i det forgangne år har raget op i det midt- og vestjyske medielandskab.

Hovedprisen Den Gyldne Blok gik i år til journalist Uffe Bregendahl fra TV/MIDT-VEST for serien “Bunkerne”. I dommerkomitéens begrundelse lød det blandt andet: ”Serien viser menneskene bag de store, grimme kasser, vi alle sammen kender fra Vestkysten og sætter på en ny måde kød og blod på egnens dramatiske historie under og efter besættelsen. Gamle mennesker, der sidder og fortæller, og ridsede, sort-hvide billeder lyder som kedeligt TV, men her er hvert eneste billede, hver eneste scene mættet med mening, og bevæger os den dag i dag. Det lykkes på grund af en enestående research og en kreativ brug af de gamle fotos, filmstumper og dokumenter.”

De øvrige nominerede til Den Gyldne Blok var journalist Hanne Ried Larsen fra DR Midt & Vest for DR1-dokumentarserien “Kæft, trit og knus” og journalist Palle Hyldahl Brændsgaard fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern for artikelserien Kræftens Kraft.

Sidste år blev den årlige prisoverrækkelse af Den Gyldne Blok udvidet med tre nye priser i form af Talentprisen, Den Visuelle Pris og Årets Overraskelse.

Talentprisen 2010 blev tildelt Lise Soelberg Pedersen fra DR Midt & Vest. Hun har fået prisen for sine naturlige og præcise radio- og TV produktioner og for at favne bredt og mestre både det skarpe direkte interview, den nære menneskelige reportage og den vedholdende journalistiske serie. 

Den visuelle pris 2010 fik fotograf Preben Madsen fra Viborg Stifts Folkeblad for en brandserie, hvor særlig et billede skilte sig ud: En gummiged, der bugserer brændende bigballer væk fra en nærliggende landevej, mens en brandmand skyder stråler af vand tværs gennem billedet for at køle køretøjet ned.

Prisen for Årets Overraskelse blev tildelt Kai-Ivan Bæk, Hærens Operative Kommando for sine vægaviser. Vægavisen er skabt ud fra devisen, at soldater, der render rundt i felten, ikke læser e-mails eller er på intranettet. For at fange deres opmærksomhed fandt Kai-Ivan på at bruge en ældgammel, journalistisk platform: Vægavisen. En overraskende effektiv kommunikationsform midt i højteknologien.

Priserne blev uddelt fredag aften under årets gallafest i Dansk Journalistforbunds Kreds 5, der dækker hele Midt- og Vestjylland. Næsten hver fjerde af de 450 medlemmer i kredsen deltog i festen, der blev holdt i Musikteatret i Holstebro. Den store tilslutning svarer til, at den københavnske kreds af Dansk Journalistforbund skulle leje Bella Centret, hvis hver fjerde medlem mødte op i København.

Dansk Journalistforbunds Kreds 5’s priser 2010

Den Gyldne Blok 2010
Uffe Bregendahl, TV/MIDT-VEST for serien “Bunkerne”

Begrundelse: Serien viser menneskene bag de store, grimme kasser, vi alle sammen kender fra Vestkysten og sætter på en ny måde kød og blod på egnens dramatiske historie under og efter besættelsen. Gamle mennesker, der sidder og fortæller, og ridsede, sort-hvide billeder lyder som kedeligt TV, men her er hvert eneste billede, hver eneste scene mættet med mening og bevæger os den dag i dag. Det lykkes på grund af en enestående research og en kreativ brug af de gamle fotos, filmstumper og dokumenter.

De øvrige nominerede: Journalist Hanne Ried Larsen, DR Midt & Vest for TV-serien “Kæft, trit og knus” 0g journalist Palle Hyldahl Brændsgaard for artikelserien Kræftens Kraft, bragt i Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Talentprisen 2010
Lise Soelberg Pedersen, DR Midt & Vest.

Begrundelse: I løbet af sin korte karriere har Lise Soelberg Pedersen for længst formået at fremstå sikker, naturlig og præcis i sine radio- og TV produktioner. Hun favner bredt og mestrer både det skarpe direkte interview, den nære menneskelige reportage og den vedholdende journalistiske serie. Altid med solid fokus på fagligheden og den personlige identifikation. Hun er et naturtalent med gods i.

De øvrige nominerede: Journaliststuderende Heidi Lorvik, DR Midt & Vest: bl. a. for radioindslag om kærestebreve og Ditte Iversen, TV/Midt-Vest blandt andet for serien Michaels Kamp

Årets Overraskelse 2010
Kai-Ivan Bæk, Hærens Operative Kommando for sine vægaviser.

Begrundelse: Soldater, der render rundt i felten, læser ikke e-mails eller intra-net. For at fange deres opmærksomhed fandt Kai-Ivan på at bruge en ældgammel, journalistisk platform: Vægavisen. Artikler om forsvarsforligets udmøntning hænger strategisk, hvor soldaterne ikke kan undgå at komme forbi. En overraskende effektiv kommunikationsform midt i højteknologien.

De øvrige nominerede: Kommunikationsrådgiver Jeanette Lund for teksterne i kogebogen Thy til sanserne og journalist Christian Bro, TV/Midt-Vest for diverse TV-indslag – blandt andet om Ole Opfinder

Den visuelle pris 2010
Fotograf Preben Madsen, Viborg Stifts Folkeblad for en brandserie.

Begrundelse: Særligt ét foto er en perle: En gummiged bugserer brændende bigballer væk fra en nærliggende landevej, mens en brandmand skyder stråler af vand tværs gennem billedet for at køle køretøjet ned. Mand og maskine er adskilt af ildens blændende og næsten hvide farve i en stærk og dramatisk kompositionen.

De øvrige nominerede: Fotograf Mogens Lyngsø, TV/Midt-Vest for Bunkerne og Post Mortem og fotograf Kim Jensen, TV/Midt-Vest for udsendelsen Foghs Adjudant