2013

DJ Kreds 5 02 dec , 2015

Gedigent gravearbejde gav ”Den Gyldne Blok”

Over 100 journalister fra den Midt- og Vestjyske kreds 5 festede sammen for femte gang i Holstebro og uddelte fire priser til kolleger for godt og professionelt fagligt arbejde

En journalist med næse for gravearbejde og et dagblad, der turde trykke en historie med lammende kritik af et lokalt pengeinstitut, hvor der ”var noget rivende galt med moralen” var ingredienserne, der skaffede journalist Bodil Emtkjær fra Skive Folkeblad årets ”Den Gyldne Blok”, den fornemste pris, som kolleger i journalistforbundets kreds 5 i Midt- og Vestjylland kan hædre et godt stykke journalistisk arbejde med.

Prisen blev uddelt foran et festklædt publikum for femte gang fredag aften den 7. marts 2014 ved en gallafest, i år for første gang i teatret Knudsens i Holstebro

I nomineringen af artikelserien i Skive Folkeblad sidst i 2013 hedder det blandt andet:

” Bodil Emtkjær har beskrevet, hvordan det velansete, lokale pengeinstitut, den daværende Sparbank Vest, var dybt involveret i lyssky dispositioner og tvivlsomme samarbejdsrelationer, der kom til at koste banken dens selvstændighed. Førstehåndskilder blandt daværende medarbejdere afdækker en kultur, hvor der, med citat fra en rubrik, var ”noget rivende galt med moralen”. Detaljerige beskrivelser fra interne møder og indblik i akter løfter dette velskrevne og modige stykke journalistik, hvor der bliver sat navn og billede på slynglerne.”

I samme kategori var instruktør Anne Holst Moulvad nomineret med dokumentarfilmen ”Tangentspilleren” om den Asperger-ramte Kristian Andersen fra Herning, som hun har fulgt i fem år, og journalist Knud Jakobsen fra Struer med bogen ”Danskeren bag bomben” om dr. Charles Lauritsen fra Holstebro, der har haft afgørende indflydelse på den vestlige våbenindustri i en menneskealder.

Netop Knud Jakobsens bog var også nomineret i kategorien ”Årets Overraskelse”, hvor den vandt prisen i konkurrence med ovennævnte ”Tangentspilleren” og den digitale præsentation af ”Studieby Holstebro”, som kommunikationsteamet ved Holstebro kommune står bag.

Årets overraskelse
I nomineringen hedder det:

”Ukendt var han. For os danskere i hvert fald. Tømrerlærlingen fra Holstebro, der udvandrede til USA og endte med at være én af hovedmændene ved en af de mest skelsættende historiske beslutninger, atombombernes grusomme punktum for Anden Verdenskrig. Det var en tilfældighed, at Knud Jakobsen kom på sporet af historien om Charles Lauritsen, men han forfulgte dette spor, der førte ham til et barnebarn i USA, som har givet ham adgang til breve, fotos og anden dokumentation. Derfor ved vi nu, hvor stor en rolle danskeren har haft i udvikling af snart sagt ethvert nyt, teknologisk våben i den vestlige verden. Godt beskrevet med indlevelse af passion.

Årets visuelle pris blev vundet af makkerparret Jeppe Lund Sørensen og Kristian Fjord fra Studio 1-2 i Herning med en image-video for firmaet Pressalit foran pressefotograf Flemming Hansen fra Herning Folkeblad med et foto fra et sæbekasseløb samt Rikke Kjær Haukrogh med en meget lækker kogebog om Vestjyske Livretter.

Den Visuelle Pris
I nomineringen hedder det blandt andet:
”Det er videoarbejde i international klasse. Det har krævet grundige forberedelser og et overudviklet talent at trække så megen visuel sjæl ud af noget så prosaisk som et lokumsbræt. Der er så mange fantastiske detaljer via en ypperlig kameraføring, en eminent efterbehandling og grading samt en sikker redigering, at øjet hviler ved et sandt mesterværk. Man mindes næsten Dolly Parton: Det koster en formue at se så billig ud. På den pæne måde, forstås!”

Årets Talentpris, der har journalister og fotografer under uddannelse som målgruppe, blev vundet af Mona Aaberg fra Dagbladet Holstebro-Struer for en artikelserie om den såkaldte ”Trekanten”, et indvandrertungt område i Holstebro. Det skete i konkurrence med Rikke Nørgaard fra Herning Folkeblad, der bød ind med en artikelserie om ”Røgfri Skoledag” og Thomas Overgaard Nielsen fra Studio 1-2 i Herning, der havde fremstillet en fortællende fotoserie med en smartphone.Talentprisen

I nomineringen af vinderprojektet hedder det blandt andet:

”Mona Aaberg fremstår i artiklerne som en stærk fortæller med et let, levende og flot sprog. Hun skriver, så man glemmer, at man læser. Hun sætter scenen, så man som læser føler, man er der.

Og hun har en stærk sans for at udvælge scener og citater til sine artikler.

Historien om to somaliske søstre er en varm historie om søskendekærlighed og fremtidsdrømme. Gennem velvalgte citater og beskrivelser giver Mona Aaberg os et nuanceret billede af kulturen i et vestjysk-somalisk samfund.

Samlet set har Mona Aaberg leveret flere væsentlige bidrag, der er med til at løfte hele serien.”

– Jeg er meget tilfreds med, at det igen i år er lykkedes at samle over 25 % af vore medlemmer til en Gallafest, hvor vi hylder vore egne talenter. Det sker ikke andre steder i forbundets regi i hele landet, og jeg synes, vi på denne måde er med til at give os selv et klap på skulderen, når man kan se det faglige niveau, der også i år har været blandt de mange nominerede til Den Gyldne Blok.